niedziela, 25 września 2016

Jesienne nostalgie wiszą w powietrzu. I placek ze śliwkami.


Czyli jesień?
Nie kocham jej tak, jak wiosny. Nie czekam z utęsknieniem. Nie wyglądam i nie poganiam. Wolałabym odsunąć ten moment. Ale skoro musiała przyjść i taka wrzosowa próbuje się rozgościć, to niech już będzie. Niech zaskoczy ciepłym słońcem, drobną przędzą unoszącą się w powietrzu i złotem nad głowami. Niech pozwoli się lubić, zachwyci poranną mgłą albo wieczornym spektaklem na niebie. Niech sprawi, by kasztan pojawił się na mojej drodze. Niech zaszeleści, zawieje i zawiruje. Niech będzie pięknie.
I niech jesienne nostalgie zawisną w powietrzu. :)



A na pożegnanie lata przygotowałam ciasto. Takie zwykłe, proste, najeżone kruszonką. Mięciutkie i pięknie pachnące cynamonem. Do środka dałam garść zdrowego bonusa w postaci płatków owsianych i jęczmiennych. I śliwki. W końcu jesień smakuje śliwkami :)


Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
(proporcje na formę ok. 23x33cm)

Kruszonka:
50g mąki
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru trzcinowego jasnego
30g płatków owsianych (górskie lub zwykłe)
25g zimnego masła

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem dopieczenia i cukrem trzcinowym. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać nożem do uzyskania grudek. Wsypać płatki owsiane i szybko zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki na min. 30 min. aby się schłodziła.

Ciasto:
300g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 jajka (M/L)
200g cukru trzcinowego jasnego
200g miękkiego masła
300 ml maślanki
½ szkl. płatków owsianych (górskie lub zwykłe)
½ szkl. płatków jęczmiennych (błyskawiczne)
ok. 500g śliwki węgierki

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Formę ok. 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować odrobiną masła i oprószyć mąką.
Umyte i osuszone śliwki przeciąć wzdłuż na połówki, wypestkować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
Cukier utrzeć na puch z masłem. Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Partiami dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i maślankę. Na koniec wmieszać oba rodzaje płatków.
Przełożyć masę do formy, wyrównać szpatułką. Na wierzchu rozłożyć dość gęsto połówki śliwek (najlepiej rozcięciem do góry) i posypać schłodzoną kruszonką.
Piec nagrzanym piekarniku ok. 50 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy.
Gotowe ciasto wystudzić przed krojeniem. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Słoneczną jesień, ze wszystkimi jej urokami bardzo lubię. Problem mam z tą szarą, deszczową i przywołującą smutki. Ale z takim ciastem humor poprawia się od razu :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na kruszonkę z płatków owsianych. Można ją wykorzystać także do innych ciast?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)